Schutting plaatsen

Heeft u behoefte aan wat privacy in uw tuin? Het laten plaatsen van een schutting kan voor deze geborgenheid zorgen. De keus voor u is nu om zelf een schutting neer te zetten of er een te laten plaatsen. De kosten van een schutting zitten in het schuttinghout, planken, bevestigingsmaterialen en natuurlijk de manuren. Als u er voor kiest om het zelf te gaan doen kunt u besparen op deze kosten, maar bent u veel tijd kwijt. De experts van Houtens kunnen voor u een schutting plaatsen zodat u ongehinderd kunt genieten van uw tijd en tuin. Vraag vrijblijvend offertes aan!

Verschillende soorten schuttingen

Er bestaan veel verschillende soorten schuttingen. Deze zijn voornamelijk gemaakt van schuttinghout, de schuttingen deels met beton of volledig van beton zijn tegenwoordig ook populair. Andere soorten schuttingen zijn lamel/shutter schuttingen, trellis schuttingen en composiet schuttingen. De horizontale schutting van schuttinghout is het bekendst in Nederland. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten schuttingdelen beschikbaar op de markt.

Schutting plaatsen

Doe-het-zelf stappenplan

Bent u vrij handig en heeft u veel tijd omhanden? Dan kan u ervoor kiezen om zelf een schutting of scheidingswand te maken in uw tuin. Door dit zelf te doen kunt u aardig besparen op de kosten. In het volgende doe-het-zelf stappenplan leggen wij uit hoe u zelf een horizontale schutting kan bouwen en geven wij u handige tips. Het plaatsen van een schutting is het makkelijkst met 2 mensen. Het is intensief werk omdat u gaten moet graven en palen in de grond moet slaan.

Tips voor een goede voorbereiding

Voordat we bezig gaan met het plaatsen van de schutting moet u weten hoeveel schuttinghout, planken en palen u nodig hebt. Meet met een rolmaat de totale lengte van de schutting uit en deel dit door 1.8. De uitkomst vertelt u hoeveel planken u nodig heeft. Om het aantal palen en paalhouders te berekenen telt u 1 bij de hiervoor verkregen uitkomst op.

Wat heeft u allemaal nodig voor schuttingbouw?

Naast de materialen heeft u ook gereedschappen nodig om een schutting te plaatsen. U heeft een stuk touw, een waterpas, een schep, een rubberen hamer en een grondboor nodig bij de voorbereidingen. Later heeft u de bevestigingsmaterialen en een accuboor nodig.

Voorbereidingen in de tuin

Nadat u de planken, bevestigingsmaterialen en palen heeft gekocht kunt u aan de slag in de tuin. Om de palen van de schutting in een rechte lijn te krijgen spant u een touw van het beginpunt tot het eindpunt.

De eerste paal plaatsen

Het plaatsen van de eerste paal voor uw schutting is erg belangrijk omdat de basis is. De plek waar u begint is waar de muur van uw huis en het eerder gelegde touw samenkomen. Begin een gat te maken met de grondboor van 50 tot 80cm diep. Zet de paal in het gat. Alle zijden van de paal moeten waterpas zijn. Gooi nu het gat weer dicht met aarde en stamp het goed aan. Wilt u de schutting extra goed vastzetten maak dan gebruik van deze tips. U kunt gebruik maken van paalpunthouders of van snelbeton. De laatste heeft als voordeel dat de palen minder snel gaan rotten. Vul het gat voor de helft met water, zorg dat u een no-mix mortel gebruikt en laat het 15 minuten drogen.

Gratis offertes vergelijken

Stappenplan schutting plaatsen

De rest van de schuttingpalen plaatsen

Het is nu zaak om de rest van de palen voor de schutting te plaatsen. Hierbij moet u nadenken over de stevigheid van de schutting en om een slimme verdeling van de palen te kiezen. Als u een mooie afstand hebt gekozen is het handig om een meetlat te maken zodat u altijd de juiste maat aanhoud. Leg de meetlat vanaf de eerste paal onder het touw dat u gespannen heeft. Aan het eind van de lat kunt het gat boren voor de tweede paal. Plaats deze in de grond en herhaal de stappen totdat u alle palen geplaatst heeft.

De planken monteren

U kunt verschillende soorten lengtes planken gebruiken voor uw schutting. Afhankelijk van de ruimte die u tussen de planken wenst te houden en de breedte van plank weet u hoeveel planken u nodig bent per zijde. Plaats de eerste schuttinghout plank net iets boven het maaiveld. Zorg dat deze goed waterpas is en vast wordt gezet met schroeven. Een paar handige tips zijn het maken van klosjes zodat u die op de eerste plank kan zetten. De dikte van de klosjes moeten gelijk zijn aan de tussenruimte die u wil. Als u de tweede plank op de gemaakte klosjes zet kunt u de plank waterpas maken en vastschroeven. Doe dit bij elke plank totdat u klaar bent aan een zijde. De andere zijde van de schutting begint u wederom van onderen. Het is handig om met een potlood ter hoogte van het hart van de tussenruimte op de zijde waar u gaat beginnen een streep te zetten. Deze streep is het midden van uw eerste plank. Bij een plank van 14cm komt er dus 7cm boven en 7cm onder. Hierdoor is de doorkijk minimaal. Zet nu de rest van de planken vast.

Afwerking van de schutting

Als er nog paalkoppen uitsteken kunt u deze afzagen om mooi een geheel te krijgen. Als u geen geïmpregneerde schuttinghout heeft gekocht kunt u nu verder gaan door deze te behandelen. Een paar leuke tips om uw tuin minder statisch te maken zijn door het schuttinghout te verven of beitsen naar uw smaak.

Kosten voor het laten plaatsen

Het laten plaatsen van een schutting kan net zoveel kosten als u zelf wilt. Het hangt helemaal af van de lengte en grootte van de schutting die u voor ogen heeft. Andere factoren die de kosten van een schutting beïnvloeden zijn de materialen die er gebruikt worden. Een schutting van schuttinghout is goedkoper dan een betonnen schutting, simpelweg omdat het minder werk in zit. De kosten voor het laten plaatsen van een schutting zitten dus in de materialen en het uurtarief dat de tuinman vraagt.

Vrijblijvende prijsoffertes aanvragen

Heeft u geen tijd en zin om zelf een schutting te plaatsen en wilt u een schutting van hoogwaardige kwaliteit die nog jaren meegaat? Dan kunnen de klusjesmannen uit het netwerk van van Houtens iets voor u betekenen. Door jarenlange ervaring leveren zij maatwerk en hebben zij voor vele tevreden klanten een schutting laten plaatsen. Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn in uw tuin en wat de kosten zijn voor het laten plaatsen van een schutting? Vraag vrijblijvend enkele offertes aan van vakmannen bij u uit de buurt.

Prijsopgave schutting plaatsen