Extra groep aanleggen

Plaatst u een vaatwasser in uw keuken of hebt u eindelijk een droger? Het is mogelijk dat u een extra groep moet aanleggen. U vindt hier meer informatie over hoe het plaatsen van extra groepen in zijn werk gaat. Daarnaast vindt u hier een prijslijst voorzien van kosten voor klussen zoals het plaatsen van een aardlekschakelaar. Wij zijn een netwerk van klusjesmannen. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u helemaal gratis en vrijblijvend meerdere offertes via e-mail. De offertes vergelijkt u en vervolgens kiest u de vakman die bij u langs komt. Of dit de vakman is met de laagste prijs of degene die het snelst kan beginnen bepaalt u helemaal zelf.

extra groep aanleggen

Verhoogde energiebehoefte

We gebruiken tegenwoordig steeds meer apparaten in huis. Vroeger had het gemiddelde huishouden geen vaatwasser, wasmachine en droger. Tegenwoordig wel waardoor de energiebehoefte omhoog is gegaan. Een groep is nodig om lichtpunten, stopcontacten en lichtschakelaars met elkaar te verbinden Wanneer u meerdere apparaten tegelijk gebruikt is het mogelijk dat een groep in de meterkast overbelast raakt. Eén groep kan maximaal 3500 watt aan. Bij een overbelasting van meer dan 3500 watt slaat de automaat uit. Als u een extra groep laat aanleggen in de meterkast, dan is de oude minder belast. De belasting is nu immers over twee groepen verdeeld.

Extra groep of nieuwe meterkast?

U kunt een extra groep aanleggen of een hele nieuwe meterkast plaatsen van bijvoorbeeld Abb of Hager. Vervangen van de meterkast is nodig wanneer deze erg oud is en als de groepenkast niet meer aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. In elke groepenkast is bijvoorbeeld een aardlekschakelaar verplicht. Een groepenkast van voor 1975 heeft deze niet, waardoor u de groepenkast het beste kunt laten vervangen. Achter één schakelaar mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten. Een hoofdschakelaar is bovendien verplicht. Daarnaast is het belangrijk dat de bedrading van de groepenkast in orde is. Voldoet uw meterkast niet aan deze eisen? U kunt deze het beste vervangen en een nieuwe plaatsen van Abb of Hager.

Extra groep aanleggen in meterkast

Wanneer u een extra groep wilt aanleggen dan plaatst u een extra zekering. Allereerst moet de stroom uitgeschakeld worden. Bevestig de bruine en blauwe draden van de nieuwe leiding met de L- en N-aansluitingen. Sluit daarna de geel-groene draad aan op de nieuwe leiding aan het aarde-verdeelblok. Klik de nieuwe zekering in de kunststof richel van de groepenkast. De onderste polen van de zekering sluit u vervolgens aan op de bovenkant van de aardlekschakelaar. Vervolgens verwijdert u uit de voorkant van de groepenkast een afdekplaatje voor de nieuwe extra groep. Doe het front weer dicht, draai de hoofdschakelaar om en tekst of de nieuwe zekering goed werkt.

Gratis offertes vergelijken

extra groep meterkast

Aardlekschakelaar plaatsen

Per vier groepen moet u een aardlekschakelaar plaatsen. Schakel de stroom uit. Plug vervolgens van maximaal vier zekeringen de blauwe en bruine draden in een afzonderlijk aansluitverdeelblok. Plaats de differentieelschakelaar op de kunststofrichel van de groepenkast. Maak met een bruine draad verbinding tussen de linkerpool op de bovenkant van de aardlekschakelaar en het bruine verdeelblok. Doe hetzelfde met een blauwe draad en de rechterpool. Haal het front van de hoofdschakelaar. Verbind de invoer vanuit de hoofdschakelaar met de onderste polen van de aardlekschakelaar. Zorg ervoor dat zowel de bruine als de blauwe draden recht onder het bruine en blauwe verdeelblok uitkomen. Verwijder een afdekplaatje uit de groepenkast en doe hier de aardlekschakelaar in.

Zelf doen of uitbesteden?

Twijfelt u of u het aanleggen van een extra groep in de meterkast zelf wilt doen of dat u dit laat doen door een elektricien? Het is verstandig om het aanleggen van een extra groep niet zelf te doen. Het is namelijk erg lastig en ook zeker niet ongevaarlijk. Indien u met elektriciteit werkt is er altijd kans op kortsluiting en elektrocutie. Een elektricien doet het aanleggen van nieuwe groepen bovendien dagelijks. Hij weet precies wat er gedaan moet worden en zal daarom sneller klaar zijn. Wilt u het aanleggen van een Hager of Abb groepenkast toch liever zelf doen? Laat dan in ieder geval door een elektricien controleren of dit juist is gedaan.

Kosten

Moet uw gehele meterkast vervangen worden door een modernere versie van Abb of Hager? Of wilt u een extra groep laten aanleggen? U bent natuurlijk benieuwd wat de kosten hiervan zijn. De kosten voor het aanleggen van een extra groep bedragen gemiddeld €95,-. De prijs van een aardlekschakelaar van Abb of Hager kost circa €75,-. Inclusief plaatsing kunt u uitgaan van kosten rond de €125,-. Gaat u alles vervangen? Reken in dat geval op een prijs van circa €560,-, inclusief materiaal en montage. De prijzen kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het gewenste aantal extra groepen. U bespaart eenvoudig op de kosten door te vergelijken.

Besparen door te vergelijken

Wilt u een extra groep van Hager of Abb laten plaatsen? Of laat u de gehele meterkast vervangen? Het is verstandig om het vervangen of aanleggen te laten doen door een vakman. Als u een elektricien zoekt die een andere meterkast kan plaatsen of de groepenkast kan uitbreiden, dan zit u hier goed. Ons netwerk van vakmannen zit verspreid over heel het land. Wanneer u het offerteformulier invult ontvangt u meerdere offertes van elektriciens uit uw regio. U vergelijkt de offertes op basis van prijzen en aanbod. U kiest vervolgens zelf de vakman die een extra groep komt aanleggen, of de meterkast komt vervangen. Het aanvragen van offertes is gratis en helemaal vrijblijvend.