Blokhutten

Een kleine eenvoudige woning gemaakt van boomstammen of zwarte houten balken, of te wel: de blokhut! Deze huisjes zijn voornamelijk te vinden in de Scandinavische en Midden-Europese berggebieden. Een blokhut wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de achtertuin. Het is een mooie plek om spullen als tuingereedschap en stoelkussen op te bergen. Als u een blokhut laat bouwen met daaraan vast een veranda en een luifel, dan creëert u daarbij ook nog een heerlijke lounge plek. Tegenwoordig gaat de trend “outdoor – indoor” steeds meer leven. Deze trend houdt kortweg in dat mensen van de tuin een extra leefruimte maken. Blokhutten met een luifel sluiten bij deze trend aan. Een blokhut lijkt overigens veel op een tuinhuis, maar de constructie is anders. Blokhutten hebben een stevige constructie vanwege de manier waarop de blokhut is gebouwd. De opeengestapelde balken grijpen zich namelijk aan elkaar vast. Een tuinhuis daarentegen bestaat uit kaders met planken. Kom vrijblijvend in contact met een klusser om uw opdracht te realiseren!

blokhut

Materialen

Blokhutten kunnen worden gemaakt van allerlei verschillende houtsoorten. Zacht hout wordt met name gebruikt. Bekende houtsoorten waarvan een blokhut wordt gemaakt zijn vuren, douglas, grenen en accoya. Vuren is het hout van de fijnspar. De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel. Douglashout is het naaldhoutsoort dat afkomstig is uit Noord-West Europa. Deze heeft van nature een hoge duurzaamheid en sterkte. Grenen is het hout van de grove den. Na vuren is grenen de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Accoya is grenenhout dat geacetyleerd is. Acetyleren is het proces waarbij hout onder vacuüm behandeld wordt met azijnzuuranhydride. Dit zorgt er voor dat het accoyahout verduurzaamd wordt. Accoya is het meest duurzaamste hout ter wereld. De overigens onderdelen van een hut, bijvoorbeeld de kozijnen of het dak kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Bijvoorbeeld van polyester.

Soorten

Blokhutten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Een bekend tuinhuis is de Finse Kota. Dit is een 6,8 of tien hoekige Finse blokhut met een taps toelopend dak. Voorbeelden van verschillende modellen blokhutten zijn: het model met de zadeldak, het moderne platdak, de wolfskap, het model met de lessenaarsdak, de hoekblokhutten en het klassieke model. Blokhutten zijn altijd na geheel eigen wens aan te passen. Als u bijvoorbeeld graag een veranda of overkapping wilt, dan is dit (bijna) altijd mogelijk. Een prachtige luifel zorgt ervoor dat u in de zomer heerlijk buiten kunt zitten, zonder dat u in de felle zon weg smelt. Wat uw wensen ook zijn, blokhutten zijn altijd aan te passen aan uw eigen persoonlijke voorkeuren. Zo kunt u dus ook uw eigen budget bepalen.

Gebruik

Een tuinhuis is natuurlijk onderdeel van uw tuin en dit kan zorgen voor een fantastische sfeer in uw tuin. Creëer een heerlijk wintergevoel met uw Finse blokhuis of geniet van de zomer in uw blokhut met luifel. Een hut is daarbij ook handig als opbergplaats voor tuingereedschap en dergelijke. Sommige mensen gebruiken het huisje ook als logeerplaats, want wat is er nou fijner dan wakker worden door de zonnestralen die door de deuren en ramen binnen vallen en de fluiten de vogeltjes?

Gratis offertes vergelijken

zelf blokhut bouwen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Overweegt u wellicht om een prachtige Finse Blokhut te plaatsen in uw tuin? Of wilt u toch graag een blokhut gemaakt van vuren? U kunt dit natuurlijk zelf gaan bouwen, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat niet ziet zitten om zelf aan de slag te gaan. Huur daarom een klusbedrijf is. De klusjesmannen van Houtens doen namelijk dit graag voor u! Benieuwd naar de prijzen? Vraag dan nu enkele vrijblijvende offertes aan en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Zelf maken of prefab?

U kunt natuurlijk zelf ook uw eigen blokhut gaan bouwen. Er zijn kant en klare houten blokhutten die u zelf in elkaar kunt zetten maar u kunt er ook voor kiezen uw eigen blokhut te gaan bouwen. Als u een blokhuis groter dan vijf meter gaat bouwen, wordt het aangeraden een bouwtekening te laten maken. Houdt trouwens tijdens het uitmeten van de ruimte ook de overkapping in gedachten. Mocht u niet alles zelf willen gaan bouwen, dan kunt ook voor een prefab tuinhuis kiezen. Dit een is een hut die al in de fabriek per wand gereed gemaakt is. Dit betekent dan ook dat het gemakkelijk te bouwen is. Een prefab blokhut kan binnen één midden in elkaar worden gezet.

Kosten

Blokhutten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De prijs van een hut heeft namelijk te maken met uw eigen wensen en behoeften. Een kleine blokhut waar alleen tuinmateriaal in wordt opgeslagen zal een stuk goedkoper zijn dan een blokhout met veranda en overkapping. De grote van de hut, de gebruikte materialen en de eventuele montage kosten hebben allemaal invloed op de kosten van de hut.