Overkapping plaatsen

Een overkapping staat ook wel bekend als een veranda of afdak. Een terrasoverkapping aan huis heeft vele voordelen. Gaat u zelf een terrasoverkapping van hout maken? U leest hier hoe u het zelf maken het beste doet. Daarnaast vindt u hier meer informatie over de voordelen van een overkapping aan huis. Als u een vakman zoekt die een terrasoverkapping van hout in uw tuin kan plaatsen, dan zit u hier goed. Ons netwerk bestaat uit vele erkende en ervaren timmermannen. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u gratis en helemaal vrijblijvend meerdere offertes. De offertes vergelijkt u waardoor u al gauw bespaart op de prijs. U kiest de timmerman door wie u de terrasoverkapping van hout wilt laten plaatsen!

overkapping plaatsen

Terrasoverkapping: beschut terras

Het plaatsen van een terrasoverkapping in uw tuin heeft vele voordelen. Dankzij een terrasoverkapping zit u namelijk altijd beschut. Op een regenachtige dag zit u droog en tijdens een zomeravond blijft het warm onder de overkapping. U hebt altijd een plek waar u beschut zit. Daarnaast geniet u in uw tuin van schaduw op een zonnige dag. Hierdoor is het geen probleem om buiten te werken op uw laptop. Een tuinfeest kan altijd doorgaan, ook in geval van regen. Daarnaast staan uw spullen altijd droog onder de overkapping. U hebt bovendien meer privacy indien u een afdak van hout laat plaatsen. Hierdoor geniet u nog meer van uw tuin. Behoefte aan meer beschutting en opslagruimte? Overweeg dan een blokhut.

1: Bepaal de afmetingen

Gaat u een overkapping aan huis plaatsen? Zelf een overkapping van hout maken is voor de ervaren klusser goed te doen. Wanneer u deze stappen volgt bent u voordat u het weet klaar met het bouwen van een afdak aan huis. De eerste stap in het stappenplan is het bepalen van de afmetingen. Controleer of uw tuinmeubelen onder de overkapping passen. Een rechthoekige of vierkante overkapping is makkelijker te maken dan één voorzien van meerdere hoeken of zeskanten. Na het bepalen van de gewenste grootte geeft u de afmetingen aan. Bepaal vervolgens waar u de palen wilt plaatsen.

2: Plaatsen van palen en balken

U kunt de overkapping het beste zelf maken met palen van 12 x 12 cm tot 20 x 20 cm dik en 3 meter lang. Plaats de palen circa 70 cm in de grond. Het is verstandig om de palen te verstevigen met beton. Maakt u een afdak aan huis? In dat geval maakt u de palen met regeldragers of muurbeugels vast tegen de muur van uw woning. Verbind de vier hoekpalen met een draagbalk. Maak bijvoorbeeld een inkeping waar de draagbalk precies in past. Vervolgens kunt u ze vast maken met schroeven en verbindingshoekjes. Monteer hierna de dwarsbalken. Gaat u meer dan 300 cm overbruggen? Plaats in dat geval extra staanders.

Gratis offertes vergelijken

terrasoverkapping

3: Dak

In dit stappenplan gaan we uit van een plat dak. Door het monteren van de dwars- en draagbalken staat de overkapping. Nu is het tijd voor de afwerking. Schroef dakplanken op de balken. Hier plaatst u vervolgens EPDM-folie op. Dit is een dun, heel sterk rubber wat ervoor zorgt dat het dak waterdicht is. Bij een rechthoekig dak meet u de uitgevouwen lengte en breedte van het dak. Hier telt u een overlengte van 20 cm bij op. Controleer nog even of de folie goed past en kit hem daarna vast. Bij een terrasoverkapping aan huis worden doorschijnende polycarbonaatplaten vaak gebruikt als dak.

4: Vloer

U kunt de terrasoverkapping op een terras van stenen plaatsen. Een andere optie is zelf een vloer, oftewel vlonder, bouwen. Als fundering plaatst u om de 40 cm piketpalen. Zorg ervoor dat er 20 cm ruimte is ter ventilatie onder de vloer. Plaats vervolgens balken tegen de zijkant van de piketpalen. Bij de laatste rijen plaatst u de balken tegen de buitenkant. Vervolgens monteert u hierop de vlonderplanken. Houd minimaal 1 cm ruimte tussen de planken vanwege de werking van het hout. Bouwt u een afdak aan huis? Houd in dat geval een ruimte van 3 cm tussen de planken en uw woning vrij.

Prefab of maatwerk?

U heeft de keuze uit een prefab of maatwerk terrasoverkapping. Prefab betekent vooraf gefabriceerd. Wanneer u een prefab terrasoverkapping koopt ontvangt u een pakket waar u direct mee aan de slag kunt. Sommige onderdelen zitten al in elkaar en sommige onderdelen moet u zelf nog in elkaar zetten. Een voordeel van prefab is dat u snel klaar bent. Het zelf maken van een prefab afdak is niet moeilijk omdat u deze alleen in elkaar moet zetten. Een maatwerk afdak van hout kost meer werk en tijd. Indien u een afdak helemaal zelf gaat maken kunt u de overkapping echter wel helemaal aan uw wensen aanpassen.

Overkapping laten plaatsen

U hebt gelezen dat het zelf maken van een overkapping in uw tuin goed te doen is. Twijfelt u tussen zelf maken en laten plaatsen? Wanneer u enige twijfel hebt is het verstandig om de terrasoverkapping te laten plaatsen. Een groot voordeel van een overkapping laten plaatsen is dat dit u veel tijd en moeite scheelt. Een vakman heeft veel ervaring en het juiste materiaal. Daardoor zal deze eerder klaar zijn waardoor u gauw in uw tuin zult kunnen genieten. Bovendien wilt u zeker weten dat de overkapping in uw tuin veilig is en stevig staat als het stormt. wanneer u een terrasoverkapping aan huis laat plaatsen bent u verzekerd van vakwerk.

Prijzen

Wilt u een overkapping laten plaatsen in uw tuin? U bent natuurlijk benieuwd naar de prijzen. De prijzen van een overkapping hangen af van een aantal factoren zoals de afmetingen en het soort hout. Een prefab terrasoverkapping kost gemiddeld €1.000,- tot €3.500,- per stuk, inclusief montage. Voor een maatwerk terrasoverkapping rekent u het beste op prijzen tussen de €2.500,- en €8.000,-. Met deze prijzen gaat u uit van een overkapping van 5 bij 3 meter. De verschillen in de prijzen ontstaan door het toevoegen van extra’s zoals glas, koepels, een regenpijp en bijvoorbeeld elektriciteit. U maakt het zo duur als u wilt.

Hulp nodig? Vergelijk gratis offertes

Wilt u meer schaduw in uw tuin? U kunt een terrasoverkapping aan huis helemaal ontwerpen en maken. De overkapping van hout laten plaatsen is echter een goed idee indien u geen ervaren klusser bent. Zoekt u een vakman die dit voor u kan doen? Zoek dan niet verder! Er zijn vele timmermannen aangesloten bij ons netwerk. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u binnen enkele dagen tot maximaal vijf offertes in uw e-mail. Deze vergelijkt u op aanbod, prijzen en voorwaarden. U kiest hierna de vakman door wie u de overkapping wilt laten plaatsen.

overkapping plaatsen prijs