Huis opknappen voor verkoop

Wanneer u uw huis gaat verkopen, dan wilt u hier waarschijnlijk niet veel geld of tijd insteken. Toch is het aan te raden om uw woning enigszins op te knappen voordat u deze in de verkoop zet. Het opknappen van een pand zorgt voor betere foto’s, en daardoor ook voor een groter aantal bezichtigingen. Daarnaast is het afwerken van een huis goed voor de waardebepaling. Enkele kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een grote waardevermeerdering. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om het huis beter in de markt te zetten? Lees dan de tips op deze pagina. Hebt u na het lezen van de informatie nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen via het contactformulier. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

huis opknappen verkoop

Hoe zorgt u voor de waardevermeerdering met verbouwen en renoveren?

Wilt u uw woning nu nog niet verkopen, maar overweegt u dit in de toekomst te doen? Dan is het handig om u te verplaatsen in toekomstige kopers voordat u start met het verbouwen of renoveren van uw huis. Door u te verplaatsen in mogelijk kopers wordt het gemakkelijker om u voor te stellen of het verbouwen een waardevermeerdering oplevert of niet. Er zijn diverse klussen die u kunt laten uitvoeren om een waardevermeerdering zeker te stellen. Wij hebben deze voor u op een rijtje gezet.

  • Vergroten woonoppervlak. Toekomstige kopers kijken altijd eerst naar het woonoppervlak. Vergroot deze door een uitbouw, een vaste trap naar zolder of een dakkapel.
  • Renoveren badkamer/keuken. Hoe beter deze voorzieningen zijn, hoe hoger de waardebepaling wordt.
  • Isolatie. Duurzaamheid en het besparen op de energiekosten wordt steeds belangrijker. Plaats daarom isolatieglas, gevelisolatie of vloerisolatie om u huis sneller te verkopen.
  • Tuinaanpassingen. Een lastige variant, omdat iedereen iets anders wil met de tuin. Toch kan een mooi afgewerkte tuin zorgen voor een sterke waardevermeerdering.

Renoveren en verbouwen, of verkopen?

Wilt u uw huis gaan verkopen? Dan is het niet nodig deze te laten renoveren of bijvoorbeeld de zolder te verbouwen, enkel het opknappen van een aantal zaken is voldoende voor het laten stijgen van de waarde en een snel verloop van het verkoopproces. Wilt u nog enkele jaren in het pand blijven wonen, maar over een paar jaar verkopen? Dan kan het lucratief zijn om het huis te laten verbouwen of renoveren. U profiteert ten eerste zelf van een verhoogd wooncomfort, en daarnaast zal de waarde vermeerderen. U moet er wel rekening mee houden dat u nooit de volledige investering in de verbouwing geldelijk terugverdient tijdens een verkoop.

De waardebepaling

Regelmatig krijgen wij van onze klanten de vraag hoe zij precies de waardevermeerdering kunnen berekenen. Dit berekenen van de meerwaarde wordt ook wel aangegeven met de term waardebepaling. Over het algemeen geldt hiervoor de regel dat u de helft van elke euro die u investeert in het verbouwen of renoveren van een pand als waardevermeerdering kunt tellen. Wilt u graag een exactere waardebepaling, dan dient u onder andere rekening te houden met factoren als de mate waarin u het verbouwen of renoveren overlaat aan een professional, en het soort verbouwing waar u voor kiest. Bent u benieuwd naar de precieze waardebepaling? Vraag dan één van onze aangesloten vakmannen om de waardebepaling voor u uit te voeren, en kijk hoeveel het verbouwen u heeft opgeleverd voor een (eventueel toekomstige) verkoop.

Gratis offertes vergelijken

zelf huis opknappen

Zelf het huis opknappen

Bent u van plan uw huis binnenkort te verkopen, dan is het niet nodig om deze te renoveren of verbouwen. Veel makelaars adviseren echter wel het huis op te knappen. Het opknappen van een woning hoeft weinig tijd te kosten, maar levert wel een waardevermeerdering op. Voer deze klus dus uit voor de waardebepaling. Voorbeelden van het opknappen van een huis zijn onder andere de volgende:

  • Kleur. Zorg ervoor dat uw huis geverfd is in neutrale kleuren aan de binnenzijde. Niet iedereen houdt van felle kleuren, en neutrale tinten zorgen voor rust en biedt mensen meer inzicht in hoe zij zelf het huis kunnen inrichten.
  • Buitenschilderwerk. Onder het opknappen van de woning verstaan wij tevens het buitenschilderwerk. De eerste aanblik is zeker van belang voor de waardebepaling.
  • Reparaties. Denk bij het opknappen ook aan kleine reparaties zoals een kozijn of plintje. De details kunnen de doorslag vormen voor het verkopen.
  • Tuin. Net als bij het stukje over renoveren en verbouwen, is ook het opknappen van de tuin van belang. Hoe beter de aanblik, hoe sneller u uw huis zult verkopen.