Laminaat leggen

Is uw woning toe aan een nieuwe vloer omdat uw huidige vloer erg begint te slijten? Dan is laminaat een goede oplossing, het materiaal van laminaat is erg sterk, kras vast en gemakkelijk schoon te houden. Toch zijn er een aantal factoren waar u op moet letten wanneer u de laminatenlatten gaat aanschaffen. Let hierbij op de slijtvastheid en duurzaamheid. Op het pak laminaat worden deze factoren met een cijfer aangeduid. Daarnaast moet u ook bedenken welke ruimtes u wilt voorzien van laminaat, natte ruimtes zoals de badkamer zijn namelijk niet geschikt. Voor u hebben wij een aantal stappen voor u zodat u uw nieuwe vloer gemakkelijk legt. Wilt u laminaat laten leggen? Vraag vrijblijvend prijsoffertes aan!

Laminaat leggen

Benodigdheden

U hebt niet veel spullen nodig bij het leggen van een nieuwe vloer. Om de vloer compleet te maken hebt u laminaat, plinten en een ondervloer nodig. Om alles op maat te maken hebt u een afkortzaag, decoupeerzaag, plintenschaar en afstandhouders. Hebt u dit gereedschap niet in huis, dan kunt u dit bij een doe-het-zelf winkel huren om uw vloer mee te leggen.

Stap 1. Ondervloer leggen

Voordat u ijverig begint met leggen, is het verstandig om eerst stil te staan bij de ondervloer. De ondervloer is namelijk van groot belang. Zowel voor de geluidsdemping voor uw onderburen, als bescherming tegen vocht van de betonnen vloer. Naast deze eigenschappen heeft de ondervloer ook nog een andere belangrijke eigenschap. De kleine oneffenheden van de vloer worden weggewerkt en ziet u niet meer terug in de toplaag. Let er wel op, er zijn in de winkel verschillende ondervloeren te koop. De ene is namelijk gemaakt voor de demping van het geluid, waar de ander weer vochtbestendiger is. Elke situatie is weer anders, hebt u namelijk te maken met onderburen, kies dan voor de geluidsdemping.
Bij het leggen ontstaan er kleine naden waar alsnog vocht doorheen kan, dit kunt u oplossen door deze naden af te plakken met een speciale tape die hier geschikt voor is. Nu kan er ook geen vocht via de naden het laminaat in trekken.

Stap 2. Laminaat leggen

Hebt u de hele ruimte voorzien van een laag ondervloer, dan kunt u gaan beginnen met het leggen van de laminatenvloer. Laat het laminaat eerst wel een dag en een nacht acclimatiseren, als u het direct legt, dan kan het gaan werken en ligt het niet meer mooi. Let bij het leggen op de legrichting van de planken, u kunt de ruimte namelijk optisch groter doen lijken. Door de planken in de breedte te leggen, lijkt de ruimte ook breder. Door ze juist in de lengte te leggen, lijkt de ruimte ook langer. De laminatenlatten zaagt u met een laminaatzaagje waarbij de tanden naar beneden staan. De bovenkant blijft hierdoor mooi en de splinters vormen zich aan de onderkant. Het kan ook met een gewone zaag, maar dan moet u de planken omdraaien en zagen. Omdat laminaat kan gaan werken, is het verstandig om met afstandshouders 0,5 tot een centimeter afstand te houden met de muur.

Stap 3. Plinten knippen

Nadat u de vloer hebt gelegd, moeten alleen de plinten nog op maat gemaakt worden om de vloer mooi af te werken. Om de plinten perfect op maat te knippen hebt u een plintenschaar nodig, deze schaar kunt u instellen op den hoek van 45 of 90 graden. Alles is gemakkelijk in de juiste hoek te knippen. Vervolgens is het een kwestie van plakken, door de sticker van de plint af te halen, kunt u de plint gemakkelijk op de vloer plakken.

Stap 4. Inkorten van de deur

Het is lang niet altijd nodig, maar in sommige gevallen komt u er nier onderuit. Omdat de vloer nu een stuk hoger komt te liggen, kunt u in de knoei komen met de deur. De deur moet een stuk ingekort worden om in de kamer te passen. Met een cirkelzaag kort u de deur gemakkelijk een aantal millimeters in. Meet eerst de afstand tussen de vloer en de deurpost, teken vervolgens het stuk dat te lang is af op de deur. Houd hierbij ook rekening met een aantal millimeter speling tussen de deur en de vloer.

Gratis offertes vergelijken

Onderhoud

Een laminaten vloer leggen is het meeste werk, de vloer onderhouden is een fluitje van een cent. Met een licht natte doek kunt u de vloer afnemen, daarnaast kunt u de vloer ook gewoon stofzuigen. Laat u toevallig drinken vallen of iets anders, dan maakt u dit snel en gemakkelijk schoon.

Extra tips

Wilt u een mooi gelegde vloer, laat het laminaat dan verspringen. Verspring minimaal 30 centimeter op de voorgaande rij. Dit ziet er niet alleen mooier uit, dit maakt het geheel ook een stuk steviger. Koop ook altijd een pak laminaat extra, u weet nooit of u tijdens het leggen nog een extra plank nodig hebt. Mocht er ooit een beschadiging ontstaan in één van de planken, dan hebt u de mogelijkheid om deze te vervangen.

Offertes aanvragen

Laat u het leggen van uw nieuwe vloer liever over aan iemand anders, dan kunt u ons altijd inschakelen. U vraagt gemakkelijk en vrijblijvend enkele offertes aan bij de aangesloten klusjesmannen. Zij hebben veel ervaring met het leggen van laminaat en het eindresultaat zal daarom ook erg mooi worden. Daarbij hebben zij alle benodigdheden al standaard in hun gereedschapskist zitten. Binnen een dag geniet u van uw nieuwe laminaten vloer in huis.

Laminaten vloer offerte