Verlaagd plafond

Wilt u een betere akoestiek in de woonkamer? Of wilt u nieuwe spotjes plaatsen in de badkamer? Een verlaagd plafond is beide gevallen de oplossing. Er zijn allerlei verschillende soorten plafonds verkrijgbaar zodat het altijd past bij uw interieur. Het maken van een verlaagd plafond is misschien voor u geheel onbekend. Daarom in dit artikel alle informatie die u moet weten voordat u aan de slag gaat! Mocht u er niet uitkomen dan kunt u altijd de hulp inschakelen van een timmerman via onze website. Vraag kosteloos één of meerdere offertes aan via het contactformulier.

verlaagd plafond

Soorten plafonds

Er zijn vele soorten plafonds. De meest bekende types zijn het systeemplafond, het gipsplafond, het lamellenplafond en akoestisch plafonds.

  • Een systeemplafond is een plafond waarbij door middel van plafondplaten en plafondprofielen en een ophangsysteem een toegankelijke ruimte tussen de bovenliggende vloeren en het plafond wordt gemaakt. Een systeemplafond verbetert de akoestische waarde in de ruimte. Daarbij helpt een systeemplafond bij het optisch verlagen van hoge ruimtes.
  • Een verlaagd plafond kan ook met gipsplaten. Het voordeel van verlagen met gipsplaten is dat dit relatief eenvoudig te installeren is. Daarnaast zijn gipsplaten brandwerkend en kunnen gipsplaten gesaust, behangen of betegeld worden.
  • Lamellenplafonds zijn metalenplafonds opgebouwd uit een draagstructuur. Hierop kunnen plafondplaten van lamel worden gemonteerd. Deze lamellen kunnen overigens ook worden gemaakt van staal of aluminium. Zo is het ook mogelijk om deze vorm van plafond te plaatsen in de badkamer. Het materiaal dat geplaatst wordt in de badkamer moet namelijk wel tegen vocht kunnen. Dit kan hout en metaal niet.
  • Akoestische plafonds bestaan uit geluidsabsorberende platen. Zij hebben als doel de nagalmtijd binnen een bepaalde ruimte te verlagen, om zo het wenselijk/vereiste akoestisch geluid te bereiken. Verder zijn plafondpanelen van kunststof ook erg geschikt om mee te werken.

Waarom verlagen?

Er zijn verschillende redenen waarom uw plafond moet worden verlaagd. Zo krijgt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra plafondisolatie aan te brengen. Daarnaast kunt u bij een verlaagd plafond de plafondafwerking kiezen zoals u dat graag wilt. Dit kan namelijk niet bij de standaard geplakte plafonds. Voorbeeld van plafondafwerking is een klassieke afwerking met lijsten en ornamenten. Ook de akoestiek in een ruimte verbeterd door verlaging. Verder bespaart het u stookkosten, omdat de ruimte kleiner is geworden. Het grootste voordeel van verlaging is de besparing op sloopkosten. U hoeft uw oude plafond namelijk niet te slopen, want er wordt een nieuwe overheen gespannen. Ook kunt u nu nieuwe elektriciteit aanleggen. De gewenste spotjes kunnen dus geplaatst worden!

Gratis offertes vergelijken

Zelf een verlaging maken

U kunt er voor kiezen om zelf uw plafond te verlagen. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe dit zou moeten als u dit gaat doen met metalen profielen. Meet eerst vanaf de vloer de gewenste hoogte van het verlaagde plafond. Geef deze hoogte aan in de vier hoeken. Trek op de juiste hoogte met een smetkoord een lijn op beide lange muren. Bevestig nu op de twee langste muren een horizontaal profiel. Maak ze om de 60 centimeter vast met spijkerpluggen of schroeven. Bevestig vervolgens op de twee kortste muren verticale profielen. Zet deze vast om de 125 centimeter met spijkerpluggen of schroeven. Breng vervolgens de dwarse verticalen zo precies mogelijk op lengte en klem ze in de horizontale profielen. Bevestig ze nu aan de horizontale profielen met teksschroeven. Een teksschroef is een zelfborende plaatschroef voor onderlinge bevestiging van profielen. Nu is de ondergrond klaar om geïsoleerd te worden. U kunt het plafondisolatiemateriaal plaatsen op het profielenframe. U kunt nu het plafond gaan zetten. Vergeet niet openingen te maken voor verlichtingskabels en dergelijke.

Ideale hoogte

De gemiddelde hoogte van een plafond in de woonkamer is tussen de 250 en 260 centimeter. In de slaapkamer en badkamer is het ongeveer 240 cm. Hoeveel het verlaagd wordt hangt af van uw wensen en benodigdheden. Als u alleen leidingen wilt gaan plaatsen, dan hoeft het plafond maar enkele centimeters te zakken. Als u wilt isoleren moet u verder zakken, ongeveer 6 tot 24 cm. Als u ook verlichting in wilt bouwen moet u minstens 15 centimeter vrij houden. Denk er hierbij wel aan dat de belichting niet wordt ingesloten door de isolatie. Als u goed wilt isoleren en verlichting wilt opnemen dan moet u minstens 20 centimeter zakken. Sommige mensen krijgen het benauwd in kamers die lager zijn dan 270 cm terwijl ander een ruimte van 220 of 230 perfect vinden. Het is dus ook heel persoonlijk hoe laag het plafond moet komen.

Verlichting en plafondisolatie

Door verlaging van plafonds kunt u een bestaande ruimte isoleren en voorzien van nieuwe leidingen en verlichting. Er is door het nieuwe plafond ruimte gecreëerd, waar nu plafondisolatie kan worden gedaan. Dit heel natuurlijk vele voordelen, denk bijvoorbeeld een minder hoge energierekening. Bovendien maakt het naar beneden halen van plafonds het mogelijk om verlichting aan te passen. Wellicht wilt u spotjes plaatsen in uw badkamer. Hiervoor moet u uw badkamerplafond dus verlagen.

Prijzen

Als u zelf materialen aanschaft kunt u rekenen op €20,- à €30,- per vierkante meter. Het kost u ongeveer een uur per vierkante meter. Hoe duur en hoeveel tijd een plafondverlaging kost heeft dus te maken met de afmeting van het plafond. U kunt er ook voor kiezen om de verlaging te laten doen door een professional. Plafondverlaging kan worden gedaan door een schrijnwerker of stukadoor. Hier kunt u rekenen op zo’n €40,- tot €60,- per vierkante meter. De moeilijkheidsgraad van het installeren wordt echter ook mee gerekend in de prijs. Het materiaal waarmee wordt gebouwd is natuurlijk ook prijs bepalend. Zo zal kunststof goedkoper zijn dan metaal.

Huur een vakman in!

Mocht u het niet zien zitten om zelf aan de slag te gaan om een verlaagd plafond te maken, huur dan een vakman in! Of het nou gaat om uw woonkamer, slaapkamer of badkamer, een vakman staat altijd voor u klaar. Daarnaast hebben deze professionals natuurlijk ervaring met het verlagen van plafonds, dus u kunt er vanuit gaan dat het plafond er straks weer netjes uitziet. Een vakman kan u daarnaast ook advies geven op het gebied van plafondafwerking. Vraag gratis offertes aan van timmermannen bij u uit de regio.