Houtrot repareren

Houtrot is een bekend probleem bij alles wat van hout is. Bijvoorbeeld bij houten kozijnen kunt u last krijgen van houtrot. Gelukkig is het mogelijk om dit te laten herstellen of repareren. Het behandelen van rot laat u over aan een professional. Hij gebruikt een houtrotvuller, vaak op basis van epoxy voor het beste resultaat. Soms is het niet meer mogelijk om de houtrot te repareren, dus kiest men in plaats van reparatie voor het verwijderen van het materiaal. Laat de reparatie of het verwijderen van de rot in bijvoorbeeld uw houten kozijnen over aan een specialist. Kies voor het herstellen of behandelen van het materiaal en het beste resultaat door contact met ons op te nemen en enkele offertes te vergelijken!

Houtrot repareren

Epoxy gebruiken

Een professional gebruikt voor het repareren van rot een houtrotvuller op basis van epoxy. Er bestaan houtrotvullers die gemaakt zijn met als basis polyester. Doordat deze snel uitharden is het resultaat ook snel. Maar doordat ze niet flexibel zijn, biedt het hout niet de juiste ondersteuning. Daarom is het belangrijk dat er een houtrotvuller op basis van epoxy gebruikt wordt. De beste houtrotvuller bevat zo veel mogelijk epoxy en zo weinig mogelijk andere hulpmiddelen. Voor het beste resultaat bij het behandelen en de reparatie van houtrot, is een houtrotvuller op basis van epoxy de beste keuze.

Repareren of vervangen

Het hangt van de situatie af of het nog mogelijk is om te repareren of dat het nodig is om alles te verwijderen en vervangen. Als u er op tijd bij bent en een vakman inschakelt voor het repareren van de houtrot, dan is reparatie vaak wel mogelijk. Maar wanneer het al jaren een probleem is, kan het zijn dat u alles moet laten verwijderen. Het behandelen van de rot is dan niet meer voldoende. Bij bijvoorbeeld een kozijn die bijna uit elkaar valt is het verstandiger om deze te laten vervangen dan te laten repareren of herstellen.

Zelf houtrot herstellen

Het is een optie om zelf aan de slag te gaan met reparatie of het verwijderen. Als u verstand heeft van hout en weet hoe u reparatie uit moet voeren, is het geen probleem om het herstellen zelf uit te voeren. Ook wanneer aanleg heeft voor klussen, is het geen probleem om zelf aan de slag te gaan met het behandelen van de rot of het verwijderen hiervan. Volg dan onderstaand stappenplan.

Stap 1
Ga aan de slag met het verwijderen van alle rot bij bijvoorbeeld het kozijn door dit weg te krabben met behulp van een verfkrabber en schroevendraaier. Het is belangrijk dat er geen rot hout achterblijft, anders gaat het rotten gewoon door.

Stap 2
Smeer na het verwijderen het houten kozijn in met een houtrotstopmiddel als vorm van behandelen en laat dit goed drogen.

Stap 3
Breng vervolgens als reparatie de houtrotvuller aan en strijk het glad. Wanneer je te veel vuller hebt aangebracht bij het behandelen, verwijder dit dan. Laat het vervolgens goed drogen.
Het drogen van de houtrotvuller kan lang duren bij het repareren, vaak wel twaalf tot zestien uren. Ga dus niet te snel in de weer met bijvoorbeeld schilderwerk of andere werkzaamheden na de reparatie.

Gratis offertes vergelijken

Voorkomen

Om het repareren van houtrot te voorkomen, zijn er maatregelen die u kan nemen. Bij bijvoorbeeld een kozijn, is het verstandig om deze regelmatig te verven om reparatie te voorkomen. Ook kunt u een kozijn of een ander houten oppervlakte behandelen met houtrotstop om het herstellen te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om kozijnen te behandelen door deze te schuren, schoon te maken en blanke hout te verven. Soms dan is reparatie of herstellen toch nog nodig, ondanks de moeite die u heeft genomen om rot bij uw kozijn te voorkomen. Schakel dan een vakman in voor het repareren van de houtrot.

Kosten

De kosten voor de reparatie van houtrot verschillen. Zo hangt het ervan af hoeveel houtrot u moet laten verwijderen en hoeveel de vakman moet herstellen van bijvoorbeeld de houten kozijnen. Ook de vakman die aan de slag gaat met het herstellen kost geld. Bij ons bent u aan het juiste adres voor lage prijzen voor het verwijderen en repareren van houtrot bij bijvoorbeeld het herstellen van uw houten kozijnen. Om de kosten laag te houden voor het behandelen vraagt u bij ons gemakkelijk enkele vrijblijvende offertes aan, waardoor u ook prijzen kan vergelijken voor de reparatie.

In contact met de vakman

Heeft u last van houtrot en wilt u dit laten repareren door een vakman? Bent u op zoek naar een specialist die u kan informeren over het behandelen en herstellen van rot bij uw houten kozijnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Een vakman uit ons netwerk komt bij u langs voor het repareren van houtrot en zorgt voor het verwijderen van de rot, waarna hij aan de slag gaat met het herstellen en behandelen met een houtrotvuller op basis van epoxy. Wilt u in contact komen met een vakman op het gebied van houtrot repareren? Vul dan het contactformulier in, u ontvangt van ons enkele vrijblijvende offertes.

Houtrot reparatie